Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΟΖΟΝ για τα απορρίμματα που διαρρέουν ή εγκαταλείπονται στο Σαρωνικό κόλπο από τις επιχειρήσεις του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η ομάδα μας επισκέφθηκε 36 τοποθεσίες με ενεργή ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα και 5 τοποθεσίες στις οποίες υπήρχαν ιχθυοκαλλιέργειες και εγκαταλείφθηκαν. Παράλληλα διενήργησε ελέγχους από θαλάσσης και από αέρος σε 10 ακτές που γειτνιάζουν με ιχθυοτροφεία καθώς επίσης και καταμετρήσεις επί της ακτής σε 7 ακόμη παραλίες.
Και οι 5 τοποθεσίες από τις οποίες αποσύρθηκαν ιχθυοτροφεία (100% του δείγματος) είχαν πολύ υψηλή επιβάρυνση από εγκαταλελειμμένες υποδομές, εξοπλισμό και άλλα απορρίμματα.
30,56% των ενεργών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας είχαν σπασμένες σημαδούρες και πλωτήρες με εκτεθειμένο και διαρρέον φελιζόλ.
33,33% των τοποθεσιών με ενεργή δραστηριότητα ιχθυοκαλλιέργειας βρέθηκαν σε εξαιρετική ή πολύ καλή κατάσταση, 55,56% σε μέτρια έως πολύ κακή κατάσταση ενώ από αυτές για το 30,56% η κατάσταση ήταν κακή έως πολύ κακή
Τα ευρήματα ενισχύουν την αρχική μας εικόνα για τις καλές και κακές πρακτικές του κλάδου. Το πρόβλημα βεβαίως είναι πως με την προκλητική απουσία ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς πριμοδοτoύνται οι κακές πρακτικές καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των καλών επαγγελματιών του χώρου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας (https://www.ozon-ngo.gr/img/files/2023-03-30_230353.pdf) έχουν εφαρμογή σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας όπου τα προβλήματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα
Η έρευνα της ΟΖΟΝ υλοποιήθηκε με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη - A C Laskaridis Charitable Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.