Αντικείμενο του έργου ήταν η καταγραφή, συλλογή και ανάλυση επιστημονικών δεδομένων για τη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου από θαλάσσια απορρίμματα. Είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη αντιμετωπίζει συστηματικά το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων στο σύνολο του Κορινθιακού Κόλπου. Τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στο προφίλ της ρύπανσης σε διαφορετικές περιοχές, αποκαλύπτουν με λεπτομέρεια τα αντικείμενα που ρυπαίνουν, μας οδηγούν σε συμπεράσματα για τις πηγές της ρύπανσης, τις οδούς μέσω των οποίων τα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα και τις ακτές και μας βοηθούν να σχεδιάσουμε δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ερευνητική μας δουλειά διήρκησε 18 μήνες. Συλλέχθηκαν από τις ακτές, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 53.000 αντικείμενα σε 24 συνολικά δράσεις καθαρισμού. Παράλληλα σαρώθηκαν 70 ναυτικά μίλια θαλασσίων ζωνών για τον έλεγχο των μικροπλαστικών που ρυπαίνουν τον Κορινθιακό.
Στις δράσεις καθαρισμού και καταγραφής στις ακτές συμμετείχαν - υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση εκπαιδευμένων στελεχών της ΟΖΟΝ - μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία των περιοχών στις οποίες βρίσκονταν τα παρατηρητήρια μέτρησης καθώς επίσης και εθελοντές από τις τοπικές κοινωνίες. Συνολικά ενημερώθηκαν, συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν στην καταγραφή απορριμμάτων 422 μαθητές 32 εκπαιδευτικοί και 67 εθελοντές.
Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Εκτός από την ΟΖΟΝ συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) "Ο ΑΡΙΩΝ", η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος» και ο Οικιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Βοιωτίας «η Αργώ».
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο:
Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου: https://www.youtube.com/watch?v=b0yXBs0JBbA
Προωθητικό βίντεο του έργου: https://www.ozon-ngo.gr/video_det.php?id=53