Μέλη της «ΟΖΟΝ» εντόπισαν νεκρό γλάρο πλησίον της ακτογραμμής στην παραλία των Λουτρών της Ωραίας Ελένης. Ο γλάρος περισυνελέγη και αμέσως στήθηκε ένα πρόχειρο νεκροτομείο για να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου καθώς επίσης και η πιθανή παρουσία πλαστικών αντικειμένων στο στομάχι του.
Το αποτέλεσμα της νεκροτομής στον συγκεκριμένο γλάρο ήταν αισιόδοξο. Παρά το γεγονός πως αιτία του θανάτου του άτυχου γλάρου ήταν η κατάποση ενός μεγάλου αγκιστριού ψαρέματος (πιθανώς για ξιφία) μαζί με το δόλωμα, από την εξέταση του στομάχου του πτηνού δεν εντοπίστηκαν ίνες ή κομματια πλαστικού.
Η κατάποση απορριμμάτων από θαλασσοπούλια, ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά και αμφίβια αποτελεί δυστυχώς ένα σύνηθες γεγονός. Υπολογίζεται οτι τo 2050 περίπου το 99.8% των θαλάσσιων πτηνών θα έχουν καταπιεί πλαστικά (Wilcox et al., 2015, Proceedings of the National Academy of Sciences).
Σύμφωνα με δημοσίευση ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις,η παράδοξη αυτή προτίμηση που επιδεικνύουν τα θαλασσοπούλια, οφείλεται στα μικροσκοπικά φύκη που προσκολλώνται πάνω στα διάσπαρτα στις θάλασσες πλαστικά. Κατά τη διάσπασή τους εκλείεται διμεθυλοσουλφίδιο (DMS), χημική ουσία με χαρακτηριστική θειώδη οσμή, ίδια με αυτή που αναδίδει το πλαγκτόν, που αποτελεί σύνηθες γεύμα των θαλασσοπουλιών.