Η ΟΖΟΝ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος υλοποιούν έργο για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από τη διογκωμένη πολυστερίνη (EPS).
Η διογκωμένη πολυστερίνη, γνωστή και ως "φελιζόλ" αποτελεί έναν πολύ σημαντικό ρυπαντή του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος. Κύριες πηγές αυτής της ρύπανσης είναι η ιχθυοκαλλιέργεια και η επαγγελματική αλιεία. Το φελιζόλ ρυπαίνει κυρίως τη δυσπρόσιτη και απρόσιτη ακτογραμμή δημιουργώντας συσσωρεύσεις δεκαετιών. Τα σκουπίδια από φελιζόλ παγιδεύονται ανάμεσα σε βράχια, σε χαμηλή βλάστηση και σε ξύλα, καλάμια και άλλα συντρίμμια που ξεβράζει η θάλασσα, τρίβονται με την επίδραση του αέρα και του κύματος και δημιουργούν μικρά κομμάτια και τρίμμα που διεισδύει στο βότσαλο στην άμμο και στο χώμα καθιστώντας αδύνατη την ανάκτησή του. Μελέτες δείχνουν πως το φελιζόλ όταν το βλέπει η ηλιακή ακτινοβολία (UV) χρειάζεται έως 500 χρόνια για να αποδομηθεί. Όταν το φελιζόλ δεν το βλέπει η ηλιακή ακτινοβολία εκτιμάται πως χρειάζεται έως 1.000.000 χρόνια για να αποδομηθεί πλήρως!
Η ανάκτηση του φελιζόλ από το φυσικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντική αλλά και πολύ δύσκολη υπόθεση. Το έργο που υλοποιεί η ΟΖΟΝ στα πλαίσια της έρευνας με την ονομασία "COAST-EPS" έχει ως στόχο τον εντοπισμό των συσσωρεύσεων σκουπιδιών από φελιζόλ στο δυτικό Σαρωνικό, την ποσοτικοποίηση αυτών μέσω καινοτόμου μεθόδου που ανέπτυξε και χρησιμοποιεί η ΟΖΟΝ, τη μελέτη των δυσκολιών και του κόστους συλλογής και τελικά τον καθαρισμό ακτών από το φελιζόλ.
Τα σκουπίδια από φελιζόλ που συλλέγει η ΟΖΟΝ καθαρίζονται, τεμαχίζονται, αποθηκεύονται και στη συνέχεια συσκευάζονται και προωθούνται στα εργαστήρια των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων για τη δοκιμαστική παραγωγή νέων δομικών υλικών από ελαφρομπετόν στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου με τίτλο «Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αφρών από πολυμερή σε υλικά με βάση το τσιμέντο» ακρωνύμιο: «COAST-EPS», κωδ. 3457 - 555/2022 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με κωδικό ΕΛΚΕ 80917 του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022»/ Άξονας Προτεραιότητας 3 «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ», το οποίο χρηματοδοτείται από το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» με προϋπολογισμό 199.300,00 Ευρώ.