Από τις αρχές Ιουνίου η ομάδα της OZON ξεκίνησε στη θάλασσα και τις ακτές του Κορινθιακού λεπτομερείς καταγραφές της ρύπανσης, των ρυπαντικών φορτίων, των πηγών και των τρόπων μεταφοράς.
Το πρόγραμμα αυτό έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου – αν και μικρότερης κλίμακας – προγράμματος που υλοποιήθηκε στον Κορινθιακό το 2019-20, είχε τον τίτλο «Κορινθιακός – η δική μας θάλασσα» και περιλάμβανε εργασίες πεδίου σε πολλές παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές (https://www.ozon-ngo.gr/news_det.php?id=122).
Το έργο που υλοποιεί τώρα η ΟΖΟΝ είναι μεγαλύτερης κλίμακας. Υπό τον τίτλο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2023», μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες». Στόχος του έργου είναι η λεπτομερής καταγραφή και αξιολόγηση της ρύπανσης από απορρίμματα στο σύνολο της δυσπρόσιτης και απρόσιτης ακτογραμμής του Κορινθιακού κόλπου, η κατανόηση των πηγών ρύπανσης, των τρόπων μεταφοράς μικρών και μεγάλων απορριμμάτων στο φυσικό περιβάλλον και η υποβολή προτάσεων και σχεδίων αντιμετώπισης προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Φορέα Διαχείρισης του προστατευόμενου Κορινθιακού (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Για την επίτευξη των στόχων του έργου, ομάδα της ΟΖΟΝ με το σκάφος «Ναυτίλος» ξεκίνησε τον Ιούνιο από το λιμάνι της Κορίνθου ένα θαλάσσιο ταξίδι 650 χιλιομέτρων που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2024. Ο περίπλους του Κορινθιακού θα δώσει τη δυνατότητα λεπτομερούς ελέγχου του συνόλου της ακτογραμμής (επισκέψιμης, δυσπρόσιτης και απρόσιτης), φωτογραφικής τεκμηρίωσης όλων των προβλημάτων χρησιμοποιώντας θαλάσσια και εναέρια μέσα, δειγματοληψίες και άλλες μεθόδους ανάλυσης, καταγραφής και τεκμηρίωσης. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα απεικονισθούν σε ηλεκτρονικό χάρτη ο οποίος θα βοηθήσει στον εντοπισμό περιοχών υψηλής συσσώρευσης απορριμμάτων και στην κατανόηση των πηγών της ρύπανσης και των ποιοτικών παραμέτρων του ρυπαντικού φορτίου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών έρευνας και ανάλυσης των δεδομένων θα ακολουθήσουν – τον Οκτώβριο 2024 – εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης στις παραθαλάσσιες κοινότητες του Κορινθιακού. Παράλληλα, μέσω μίας εκστρατείας ενημέρωσης στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα προβλήματα της ρύπανσης στον Κορινθιακό θα ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Περιφέρειες, ΟΦΥΠΕΚΑ) για την υλοποίησ μέτρων που θα δώσουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.
Στο υψηλής σημασίας για τον Κορινθιακό έργο συμμετέχουν επίσης ενεργά η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «η ΑΛΚΥΩΝ», ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ» και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) «ο ΑΡΙΩΝ».