Το Κοκκώσι ανήκει στους μικρούς παράκτιους υγρότοπους με έκταση μικρότερη των 80 στρεμμάτων. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του όρμου της Αλμυρής, στο ανατολικό τμήμα του κόλπου των Κεχρεών (στο βόρειος Σαρωνικό). Δημιουργείται από υφάλμυρα ύδατα που πηγάζουν επί της ακτής και δημιουργούν μικρή λιμνοθάλασσα. Παρά το μικρό του μέγεθος ο εν λόγω υγρότοπος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα.
Στον υγρότοπο διαβιούν και αναπαράγονται πλήθος ειδών υδρόβιας πανίδας, ορνιθοπανίδας και χλωρίδας κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι:
Αξίζει να σημειωθεί πως για μια μεγάλη περίοδο, από το 2003 έως το 2016, σε δειγματοληψίες από ερευνητές ιχθυολόγους στο Κοκκώσι δεν είχαν βρεθεί άτομα του συγκεκριμένου είδους και ο Aphanius almiriensis θεωρήθηκε είδος εξαφανισμένο. Ωστόσο, νέες συστηματικές δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν το 2016 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ι. Λεονάρδο επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη διαβίωση του είδους στον υγρότοπο. Έκτοτε έχει γίνει σημαντική υποβρύχια φωτογραφική και κινηματογραφική τεκμηρίωση του είδους στο φυσικό του περιβάλλον η οποία αποκαλύπτει ένα σημαντικό αλλά ευάλωτο πληθυσμό
To Ευρωπαϊκό χέλι, μέχρι πριν από λίγα χρόνια διατηρούσε σημαντικό πληθυσμό στο Κοκκώσι. Στις ημέρες μας, τα χέλια στον υγρότοπο είναι λιγοστά – ακολουθούν την παγκόσμια δραστική μείωση των πληθυσμών του είδους που καταφθάνουν από τον Ατλαντικό στην Ευρώπη
Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου υγροτόπου καθώς επίσης και τα είδη χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν και αναπαράγονται σε αυτόν ή απλά σταθμεύουν κατά τη μετανάστευσή τους, προσδίδουν στον οικότοπο αυτό βαρύνουσα σημασία. Εκτός από την παρουσία του είδους Aphanius almiriensis (Ζαχαρίας Αλμυρής) που καθιστά το Κοκκώσι υγρότοπο διεθνούς ενδιαφέροντος, η σημασία του ενισχύεται και από την πρόσφατη καταστροφή του έλους στον Κόρφο Σοφικού (2016-17), καθιστώντας τον το μοναδικό πλέον ενδιάμεσο σταθμό επί της μεταναστευτικής παράκτιας οδού, από την Ψήφτα στη Μεταμόρφωση Τροιζηνίας μέχρι το Βουρκάρι στα Μέγαρα Αττικής (στο Σαρωνικό) και το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου (στον Κορινθιακό). Παράλληλα, ο υγρότοπος έχει μια ξεχωριστή σημασία για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής καθώς είναι ο μοναδικός στην άνυδρη Ανατολική Κορινθία και Αργολίδα.
H συλλογή και παρουσίαση του πληροφοριακού υλικού υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.