Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, στο πλαίσιο κατασκευής «αντιπλημμυρικού έργου» στο ρέμα του Ερασίνου στην Ανατολική Αττική, έχει προχωρήσει σε αποψίλωση και εκσκαφή δεκάδων στρεμμάτων παραποτάμιας υγροτοπικής έκτασης μέσα σε προστευόμενη ζώνη Α’ προτεραιότητας, κατά παράβαση του Ν. 4559/2018 και αψηφώντας την Α5/2020 απόφαση του ΣτΕ για τη νόμιμη οριοθέτηση του ρέματος πριν από την έναρξη των εργασιών. Οι εργασίες έχουν ήδη επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον παραποτάμιο υγρότοπο (βλ. συνημμένες φωτογραφίες) και η συνέχισή τους απειλεί με καταστροφή την περιοχή Natura 2000 (GR3000004-Βραυρώνα Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη).
Η περιβαλλοντική αξία της περιοχής εκτέλεσης του έργου είναι μεγάλη και ως εκ τούτου έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) του δικτύου Natura 2000 με τίτλο «Βραυρώνα-Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» και κωδικό GR3000004. Στην περιοχή απαντούν 18 τύποι οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, 226 είδη πτηνών από τα συνολικά 456 που έχουν καταγραφεί επίσημα στον ελλαδικό χώρο, 73 απειλούμενα είδη (53 πτηνά του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ και 20 ερπετά και αμφίβια του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ), καθώς και πολλά ακόμη σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η πραγματοποίηση του έργου θα επιφέρει συρρίκνωση του υγροτόπου της εκβολής κατακερματίζοντας την ακεραιότητα της περιοχής του δικτύουNatura 2000, άμεσα λόγω των εκτεταμένων εκσκαφών σε μεγάλο τμήμα του και μακροπρόθεσμα λόγω της συγκράτησης από το φράγμα πλημμυρικού νερού και φερτών υλικών που τροφοδοτούν και συντηρούν τον υγρότοπο και την παράκτια ζώνη. Αποτελέσματα δε των παρεμβάσεων, των εκσκαφών και της αποψίλωσης της ρεμάτιας/παραρεμάτιας και υγροτοπικής βλάστησης θα είναι η σημαντική υποβάθμιση της βιοποικιλότητας του ρέματος, η εξαφάνιση απειλούμενων ειδών όπως το ενδημικό Αττικόψαρο (σύμφωνα με τεχνική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ- Στ.Ζόγκαρης-2020 που δημοσιεύθηκε μετά την έγκριση των έργων), η καταστροφή τριών προστατευόμενων και οριοθετημένων υγροτόπων «Παράκτιο Έλος Βραυρώνας», «Ρέμα Ερασίνου», «Ρέμα Πύργου Βραυρώνας» (ν.4559/2018) και η υποβάθμιση ενός από τα σημαντικότερα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους (ΤΙΦΚ «Βραυρώνα ΑΤ 2010018») που διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του από την αρχαιότητα ως σήμερα.