ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η «ΟΖΟΝ» ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και καταγραφής των μικρών παράκτιων υγροτόπων και ελών της Ανατολικής Πελοποννήσου ώστε να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια καταγραφής και χαρακτηρισμού των υγροτόπων του Ελλαδικού χώρου.
Η καταγραφή μέχρι πρότινος άγνωστων υγροτόπων, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής τους θέσης και έκτασης, καθώς και η ανάδειξη των φυσικών λειτουργιών και οικολογικών παραμέτρων τους, αποτελεί το πρώτο βήμα με σκοπό την παραπέρα διαφύλαξη και αειφορική διαχείρισή τους.
Απώτερος σκοπός του έργου είναι η γνωστοποίηση στις τοπικές κοινωνίες της πολύπλευρης αξίας τους για τον άνθρωπο και την ποιότητα διαβίωσής του, αλλά και η αποτελεσματική προστασία τους σε συμμόρφωση προς τις επιταγές των εθνικών νομοθεσιών και διεθνών συμβάσεων.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
Όπως ορίζεται από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, "υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μονίμως ή προσωρινώς κατακλύζoμενες με νερό το οποίο είναι στάσιμο ή ρέον, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά την αμπώτιδα (ρηχία) δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα". Κατά την ίδια σύμβαση στους υγροτόπους μπορούν να περιλαμβάνονται και οι "παρόχθιες ή παράκτιες ζώνες που γειτονεύουν με υγροτόπους ή με νησιά ή με υδατοσυλλογές, που έχουν βάθος μεγαλύτερο από έξι μέτρα κατά την αμπτώτιδα αλλά βρίσκονται μέσα στα όρια του υγροτόπου όπως αυτός καθορίζεται ανωτέρω".
Οι υγρότοποι αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητα συστήματα με τεράστια οικολογική σημασία. Πρόκειται για περιοχές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιοποικιλότητα, όντας άρρηκτα συνδεδεμένοι με την διαβίωση και δραστηριότητα εκατοντάδων ειδών ζώων, φυτών και μικροοργανισμών. Οι πολύπλοκες διεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ αυτών, τους καθιστούν ρυθμιστές ενός συνόλου σπουδαίων λειτουργιών :
Παρά τη μεγάλη αξία τους ως φυσικά οικοσυστήματα, η συστηματική ανθρωπογενής παρέμβαση στην παρόχθια ζώνη έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση σημαντικού αριθμού των ελληνικών υγροτόπων. Οι πιο συνήθεις αιτίες είναι: